Ce este masajul Deep Tissue?

Este metoda de kinetoterapie care urmărește realinierea straturilor profunde ale mușchilor și țesutului conjunctiv. Aceasta implică aplicarea unei presiuni susținute de catre terapeut, folosind lovituri lente și profunde, pentru a viza straturile interioare ale mușchilor și țesuturilor conjunctive.

Deși nu este foarte cunoscut în mediul medical, masajul Deep Tissue țintește în principal țesutul muscular și țesutul conjunctiv (fascia) în profunzime, având ca scop detensionarea și decontracturarea întregului corp.

De cele mai multe ori durerile noastre sunt cauzate strict de aceste contracturi (noduli sau galme în termeni populari), ele nefăcând altceva decât să lipsească zona afectată de oxigen și nutrienți.

Tehnicile folosite în masajul Deep Tissue sunt asemănătoare celui suedez cu mențiunea că presiunea exercitată asupra zonelor tensionate este puțin mai mare, acest lucru facilitând circulația și stimulând sistemul nervos. Terapia Deep Tissue oferă atât beneficii fizice, cât și psihologice. Spre deosebire de alte tehnici de masaj care se concentrează pe relaxare, masajul țesutului profund ajută la tratarea durerilor musculare și la îmbunătățirea rigidității. Dar poate fi de mare folos și la relaxarea mentală.

Un punct cheie al acestei terapii este că spre deosebire de celelalte masaje, acesta reușește să înlăture mult mai ușor procesele oxidative, ajutând la îndepărtarea aderențelor de pe fascie.

Beneficiile terapiei Deep Tissue

–        Detensionare

–        Decontracturare

–        Miorelaxare

–        Îmbunătățirea mobilitatii

–        Îmbunătățirea circulatiei sanguine și nervoase

–        Reducerea durerii

–        Reducerea spasticității musculare

–        Îmbunătățirea metabolismului zonal

–        Stimulează secreția de lichid sinovial

Ce afecțiuni tratează?

Spre deosebire de masajul clasic, deseori folosit pentru relaxare, masajul de tip Deep Tissue se concentrează pe mai multe tipuri de afecțiuni precum:

–        Durere cronică

–        Mobilitate scazută

–        Recuperarea medicală în urma unor leziuni (accidentări)

–        Sindromul de tunel carpian

–        Probleme cauzate de postura corpului

–        Fibromialgia/contracturi

–        Sciatica

–        Spasme și tensiuni musculare

–        Cotul jucatorului de tenis

Mai poate ajuta și la:

–        Reducerea simptomelor de stres, anxietate și depresie

–        Îmbunătățirea funcției respiratorii

–        Digestie – pe lângă alte terapii, masajul poate ajuta la tratarea constipației cronice

–        Ameliorarea migrenelor, durerilor de cap

–        Optimizarea funcționării organelor interne.

Cum se face?

O sedință de masaj durează aproximativ o jumătate de oră. Terapeutul va încălzi mușchii folosind inițial o atingere mai ușoară. După ce corpul se încălzește, va începe să lucreze la zonele cu probleme, folosind alternativ frământarea profundă și mângâierea, variind presiunea de la ușoară la intensă.

Terapeutul folosește presiunea asupra țesuturilor, masajul Deep Tissue implicând utilizarea palmelor și a degetelor pentru a frământa și manipula țesuturile, utilizând de asemenea coatele și antebrațele pentru a aplica o presiune crescută pe anumite zone.

Masajul Deep Tissue vizează straturile interioare ale mușchilor. Este folosit pentru a trata leziunile musculare și ale tendoanelor, durerea și rigiditatea din principalele grupe musculare și articulații.

Există efecte secundare?

Există posibilitatea să apara o durere ușoară pentru câteva zile după o sedință de terapie, caz în care se recomandă utilizarea unei comprese calde sau reci pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Această durere seamănă cu “febra musculară” care apare de obicei după efectuarea exercițiilor fizice. Este o reacție normală datorată stimulării masei musculare.

Deși terapia prin masaj este în general sigură, masajul Deep Tissue folosește o presiune foarte fermă și poate să nu fie sigur pentru toată lumea.

Discutați cu medicul înainte de procedură dacă:

–        există antecedente de cheaguri de sânge sau o tulburare de coagulare

–        sunteți sub tratament cu diluanți de sânge sau medicamente anti-coagulare

–        aveți cancer sau sunteți supus unui tratament pentru cancer, cum ar fi chimioterapie sau radiații

–        aveți cu osteoporoză care se răspândește pe oase  deoarece presiunea fermă utilizată poate cauza o fractură

–        dacă sunteți gravidă

Dacă aveți o rană deschisă sau o infecție a pielii de orice fel, va trebui să reprogramați pentru a evita dezvoltarea unei infecții noi sau extinderea celei existente.

Articole similare

Istoria logo-ului nostru

Istoria logo-ului Logo-ul își are originea în cele 5 simturi primare: vazul, auzul, tactilul, gustul si mirosul, intuitia fiind considerat cel de al saselea. Al

Despre Lomi Lomi

Lomi Lomi Kahuna este o practică de vindecare hawaiiană, care include și masaj. Mai poartă denumirea și de „Terapia Mâinilor Iubitoare” , având un istoric